Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk.
In 1747 vermeld als: "behuijsde en bewalde hofstede ghenaemt het goed te brande". De hoeve is één van de weinige historische hofsteden in het zuiden, dat pas in de 16de eeuw systematisch werd ontgonnen.
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld als omwalde hoeve met losse bestanddelen (3 volumes) met U-vormige opstelling.
Volgens de kadastrale gegevens wordt het woonhuis in 1860 afgebroken en heropgebouwd.
Heden met gelijke opstelling, uitgebreid met recente bebouwing in het oosten en westen.

Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Erf gemarkeerd door ijzeren hek.
Ten zuiden van het erf boerenhuis + stalvleugel met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Aangepaste muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.
Ten oosten sterk aangepaste en deels afgebroken stalvleugel.
Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Dichtgemetselde poortopeningen. Asemgaten.
Ten noordwesten recent bedrijfsgebouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1860/123.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 626.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 77.

Auteurs: De Gunsch, Ann