Vrije basisschool Belgiek

Wijkschooltje van het gehucht Belgiek.

Het vroegste onderwijs in het gehucht dateert van 1823. Vanaf 1892 staan de zusters van Sint-Vincentius à Paulo, met vestigingsplaats in de Hoogstraat te Deerlijk, in voor het onderwijs in het gehucht. In 1919 wordt door de congregatie besloten om grond aan te kopen en het schoolhuis en vier klaslokalen te bouwen. Volgens de kadastrale gegevens wordt de klassenvleugel in 1930 uitgebreid.

Aan de straat gelegen voormalig schoolhuis. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen onder strek. Bovenvensters met doorgetrokken bakstenen onderdorpels. Boven de deur beglaasde muurnis in omlijsting van zwarte baksteen. Beeld van de Heilige Antonius.

Dwars ingeplante klassenvleugel. Gevel zijde speelplaats geritmeerd door typerende grote vensters onder ijzeren I-balk. Vrij gesloten achtergevel met hooggeplaatste getoogde vensters.

• Kadasterarchief West-Vaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1919/10, 1920/27, 1930/25.
  • DEFRAEYE H., 200 jaar onderwijs in Deerlijk, Deerlijk, 1990, p. 84-88.