erfgoedobject

Schuur van Goed Scaecx ter Plancken

bouwkundig element
ID
86277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86277
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schuur van de historische hoeve "Goed Scaecx ter Plancken", achterleen van de belangrijke Deerlijkse heerlijkheid Scaecx. Enkel de 19de-eeuwse schuur bleef bewaard, de overige gebouwen zijn afgebroken. De site wordt gekenmerkt door een groot aantal serres en een nieuw functioneel bedrijf met bijhorend woonhuis.

De site is gelegen in het voormalige Medelebos dat in de 11de eeuw ontgonnen wordt door de Sint-Pietersabdij van Gent. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1260. In 1577 wordt de hoeve vermeld als: "...'t Goedt ter Plancken, met huus, schuere, stallen ende poort,...". De oudste afbeelding dateert van 1747 in het landboek van Deerlijk, en toont een schetsmatige afbeelding van een omwalde hoeve met woonhuis.  Het kaartboek van de Sint-Pietersabdij (1764-1778) toont een hoeve bestaande uit twee volumes binnen een vierkante omwalling. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een zelfde opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (1849) vermeld als "Ferme Brunfaut", een volledig omwalde hoeve met L-vormige opstelling (vier volumes). De huidige bewaarde schuur is dan nog niet gebouwd.

Ten westen van het voormalige erf, dubbele dwarsschuur gedateerd "1871" zie arduinen jaarsteen in linker zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten, gevels gekenmerkt door asemgaten.
Geïncorporeerd wagenhuis en aardappelkelder met bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken.
Uilengat in zijpuntgevels.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pietersabdij, 2e reeks, nr. 1060: Caertebouck van 1764-1778.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Deerlijk, nr. 1. Landboek van Deerlijk, opgemaakt door C. Steur, 1747.
  • DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse hoeven, deel 1, Kortrijk, 1978, p. 61-67.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 19.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schuur van Goed Scaecx ter Plancken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.