Wegkapel van 1924

Beschrijving

Wegkapel van 1924, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Gelegen op het voormalig kruispunt met de Veemeersstraat, waarvan het zuidelijk deel gesuprimeerd werd in de jaren 1980 met de afschaffing van de spoorwegovergang. De huidige kapel vervangt een oudere kapel die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gerestaureerd in het voorjaar van 2006.

Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Gecementeerde plint. Puntgevel met druiplijstje doorbroken door rondboogdeur. Bepleisterd en geschilderd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • VANOVERBERGHE J., Dorpskroniek. Mariakapel Gaaistraat gerestaureerd, in Derlike, nr. 1, 2006, p. 30-31.

Auteurs: De Gunsch, Ann