Hoeve Hof De Gaai

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof De Gaai

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve "Hof De Gaai". Recente naam die gebaseerd is op het historisch toponiem "de grote en cleyne gay", de naam van een stuk land ten zuiden van de hoeve. Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid in 1910. Zowel het woonhuis, als de nutsgebouwen wijzigen in volume en krijgen grosso modo hun huidige opstelling en uitzicht. In 1915 wordt het huis uitgebreid tot een T-vormig volume. In 1945 wordt het schuurtje verbouwd en komen er enkele kleinere volumes bij in het westen.

Nu, losse verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen muur. Ten zuidwesten boomgaard.  Ten noorden eenvoudig boerenhuis met lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met arduinen onderdorpels. Bewaard schrijnwerk zie luiken en kozijnen.  Ten zuidoosten stalvleugel vermoedelijk aangepast en verlaagd, met sporen van vlechtingen in de zijpuntgevels.  Ten zuidwesten schuur met geïncorporeerd wagenhuis onder houten latei. Zijpuntgevels met vlechtingen.

• Kadaster West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1910/46, 1915/16, 1945/164.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 71.