Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

Beschrijving

Historische hoeve "Oud Ridderhof" (recente naamgeving). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld als hoeve met losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd en bestaande uit vermoedelijk woonhuis, stalvleugel, schuur en bakhuisje. Nu met alleen resterend noordelijk georiënteerd boerenhuis van vier ongelijke traveeën en verbouwde stalvleugel. Voorts verscheidene grote recente loodsen.

Deels gekasseide erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Deels onderkelderd woonhuis gedateerd "1732" in spiegelboogvormige jaarsteen boven de deur. Gekasseide stoep. Verankerde baksteenbouw onder licht overstekend pannen zadeldak rustend op consoles. Opkamertravee rechts. Vernieuwde houten kruiskozijnen. Vernieuwde deur met gedeeld bovenlicht. Rechter zijpuntgevel met oorspronkelijk kruiskozijn met deels getralied onderste raamvlak. De bovenvlakken zijn toegemetseld. Zijpuntgevels met verlaagd aandak en vlechtingen. Links, lagere aanbouw van circa 1943, zie kadastrale gegevens.

Ten zuidoosten kleine veldkapel opgetrokken circa 1938 en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge. Gecementeerde en geschilderde puntgevel. Mijterboogvormig beglaasd nisje met Onze-Lieve-Vrouw en kindbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1943/26.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.