Hoeve Hof Overackere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Overackere

Beschrijving

Hoeve "Hof Overackere", afhankelijk van de Heerlijkheid Overackere, die haar foncier had tussen Harelbeke en Beveren-Leie. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) doch met gewijzigde opstelling. In de 19de eeuw was de hoeve eigendom van 'het bureel van weldadigheid' (huidige O.C.M.W), die in 1903 de opdracht gaf om de hoeve te slopen en herop te bouwen, zie kadastrale gegevens, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht.

Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.

Oostelijk georiënteerd boerenhuis onder pannen zadeldak met aflijnende houten sierlijst. Getoogde muuropeningen onder strek met rollaag. Bewaard schrijnwerk zie ramen met roedeverdeling en luiken bekleed met kunststof. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht. Dwars ingeplant bedrijfsgebouw aansluitend bij woonhuis. Ten westen, dwarsschuur met links voormalig wagenhuis, nu garage. Rechts stalvleugel onder overstekend dak. Ten zuidoosten tweeledig voormalig bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/173, 1903/13, 1930/61.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 36.