Hoeve Sint-Columbaveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Columbaveld

Beschrijving

Hoeve "Sint-Columbaveld". Naam refereert naar het "Santa Colommavelt" gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634.  De Atlas der Buurtwegen (1849) beeldt twee volumes af, vermoedelijk woonhuis met aansluitend nutsgebouwtje. In 1908 wordt de hoeve gedeeltelijk heropgebouwd, zie kadastrale gegevens 'Reconstruction partiale', waarbij de twee bestaande gebouwen vermoedelijk worden uitgebreid en een nieuw volume wordt opgetrokken in het westen. In 1917 wordt het zuidelijke volume opgetrokken.

Nu, hoeve met semigesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom nieuw aangelegd verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witgeschilderd parement afgelijnd door overhoekse muizentandfries. Getoogde vensters met luiken en ramen met roedeverdeling. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht.  De vlechtingen in de zijpuntgevel tonen aan dat de woning vergroot werd.

Ten oosten, dwarsschuurtje, eveneens met gewit parement. Ten zuiden wagenhuis met vernieuwd schrijnwerk en dwars stalvleugeltje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1908/17, 1917/99.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 80.