Hof Houfstraete

Beschrijving

Historische hoeve "Hof Houfstraete", recente naamgeving verwijzend naar de vroegere heerlijkheid "Houfstraete" of "Houtstraete" die hier gelegen was. Het leen hing af van het leen "Ter Twee Manscepen" dat op zijn beurt afhankelijk was van het leenhof Harelbeke. Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld als hoeve binnen vierkante omwalling en vermoedelijk met poortgebouw. De omwalling bleef tot op heden grotendeels bewaard.
Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een gelijke opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1860 het boerenhuis uitgebreid en worden enkele kleinere volumes zoals onder meer het poortgebouw afgebroken en wordt een bakhuisje opgericht ten zuidoosten van het erf. In 1885 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid langs de achterzijde. Tevens is er reeds een groter volume (vermoedelijk stalvleugel) bijgebouwd ten zuiden.

Heden, grosso modo gelijke opstelling als in 1885. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ertussen ijzeren hek en beschaduwd door twee linden. Linker erfpijler met houten kruis onder afdak. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom erf.

Ten noorden boerenhuis met vermoedelijk oudere 18de-eeuwse kern maar thans met 19de-eeuws uitzicht. Aangepaste rechthoekige vensteropeningen. Aflijnende geprofileerde fries. Rechts, geïncorporeerd wagenhuis. Zijpuntgevels met vlechtingen.

Ten westen dwarsschuur met centrale korfbogige poortdoorgang. Houten poort met klinket. De achterzijde is uitgebreid met recenter volume.

Ten zuiden stalvleugeltje, vermoedelijk voormalige paardenstal, zie ruiven. Vlechtingen in zijpuntgevels.

Ten zuidoosten, naast de stalvleugel voormalig bakhuisje van circa 1860.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1860/70, 1885/67.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 68.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

Het woonhuis werd volledig vernieuwd. De overige hoevegebouwen en de hekpijlers, waarvan de linkse met houten kruis, werden gerenoveerd. De twee linden aan de erftoegang zijn niet langer aanwezig.