erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Raspaillebos

bouwkundig element
ID
8631
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8631

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1669 werd bij het Raspaillebos een vicariaat van paters predikheren gesticht, verdwenen in 1773, met de Franse tijd. De kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Raspaillebos of "'t Zielkapelleke" evenals het huidige boerenhuis van de hoeve nummer 25 behoren tot de resten van het klooster. Sobere rechthoekige kapel onder zadeldak (nok parallel met straat, pannen), met klokkenruiter. Gecementeerde verankerde baksteenbouw uit de 19de eeuw. Puntgevels met aandaken op vereenvoudigde schouderstukken wijzen op kern uit de tweede helft van de 17de eeuw. Latere segmentboogvensters en rechthoekige deur onder ijzeren latei.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Raspaillebos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8631 (Geraadpleegd op 16-06-2021)