Brouwerijgebouw van Jules Descheemaeker

Beschrijving

Heden woonhuis, maakte oorspronkelijk deel uit van de brouwerij van Jules Descheemaeker. Volgens de kadastrale gegevens in kern daterend van 1890 en deel uitmakend van de stoombrouwerij, die in 1901 wordt uitgebreid. In 1929 worden de gebouwen verbouwd tot twee woonhuizen. Enkel het rechtse woonhuis bleef behouden. Het linkse werd afgebroken in 1963 en het perceel werd ingericht als doorgang naar de loods van de brandweer.
Opvallende woning door de grillige plattegrond te wijten aan de bouwgeschiedenis van het perceel. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken. Smal rechthoekig volume verbonden met dieper in gelegen diephuis door klein torenachtig volume.

Aan de straat gelegen breedhuis met lijstgevel, verticaal geaccentueerd door lisenen. Aangepast rechthoekig benedenvenster met erboven druiplijstje verwijzend naar oorspronkelijke raamopening. Getoogd bovenvenster onder doorgetrokken druiplijstje. Zijgevel gemarkeerd door later toegevoegd lager volume met inkompartij.

Torenachtig volume onder leien tentdak. Aflijnende fries. Smalle, getoogde vensters met arduinen onderdorpels.
Diephuis met puntgevel, geritmeerd door getoogde vensteropeningen met onder meer schuiframen. Top bekleed met horizontale plankenbeschieting; rond venster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1890/5, 1901/64, 1929/31, 1945/119, 1963/86.

Auteurs: De Gunsch, Ann