Pastorie van de parochie Sint-Lodewijk

Beschrijving

Pastorie van de parochie Sint-Lodewijk gebouwd in 1859-1860 naar ontwerp van provinciaal architect Dehults. Gelegen tegenover de kerk en aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje.

Nadat Sint-Lodewijk verheven was tot een zelfstandige parochie was er nood aan een pastorie. In 1859 kocht de gemeente een perceel aan en werd gestart met de bouw van de pastorie. De bakstenen waren afkomstig van Petrus Dendauw, steenbakker te Otegem.

Tussen 1892 en 1896 werden reeds verschillende herstellingen uitgevoerd aan de pastorie. In 1927 werd het schrijnwerk vernieuwd. Circa 1960 wordt het interieur aangepast.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak aansluitend bij de traditionele typologie van de pastorie. Aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Eenvoudige bakstenen lijstgevel horizontaal geaccentueerd door de druiplijsten. Getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd schrijnwerk. Open portaaltje onder zadeldak rustend op kolommen, later toegevoegd zie oude prentbriefkaarten.
Volgens oude prentbriefkaarten centraal bovenvenster met reliëf, heden opengewerkt venster.

• BULCAEN R., Bouw van de huidige kerk te Sint-Lodewijk, in Derlike, nr. 4, 1978-1979, p. 73-76.
  • BULCAEN R., De behuizing der bedienaars van de eredienst te St.-Lodewijk, in Derlike, nr. 4, 1985-1986, p. 114-119.
  • BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 3, 1980-1981, p. 79.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 58.