Vlasschuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevetje met 19de-eeuws uitzicht. Hoeve reeds afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849) met gelijke opstelling.  Volgens de kadastrale gegevens worden in 1885 woonhuis en nutsgebouw uitgebreid. Vermoedelijk wordt in 1928 de vlasschuur en een motorzwingelarij ten zuiden van het erf gebouwd. In 1945 worden vermoedelijk de schuur en de stalvleugel aangepast en vergroot.

Verankerde bakstenen bestanddelen met witgeschilderde parementen onder pannen zadeldaken. L-vormige opstelling rond onverhard erf aan de straat afgezet door betonnen hek. Ten westen van het erf, schuin op de straat ingeplant boerenhuis van zeven traveeën. Rechthoekige vensters met sierlijke rolluikkasten. Linker zijpuntgevel met vlechtingen. Ten noorden schuurtje met centraal rechthoekige poort met klinket. Rechts, stallingen met tweeledige deuren. Tegen de muur aalpomp. Ten oosten tegenover het woonhuis tweeledig bakhuisje en conisch bakstenen hondenhok.

Ten zuiden vlasschuur van circa 1928. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door de getoogde blinde vensters. Centrale schuifpoort van latere datum.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/186, 1928/153, 1945/218.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

De L-vormige hoeve (Kapelstraat nummer 81) werd gesloopt omstreeks 2017. Enkel de vrijstaande vlasschuur van 1928, gelegen ten zuiden, is nog aanwezig.