Oorlogsgedenkteken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Deerlijk
Deelgemeente Deerlijk
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein zonder nummer, Deerlijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deerlijk (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Deerlijk (geografische inventarisatie: 01-01-2007 - 31-12-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II

Beschrijving

Kerkplein z.nr. Oorlogsgedenkteken, gelegen ten zuiden van de kerk, gesigneerd "VINDEVOGEL GEBR. P.V.B.A., ZWIJNAARDE (uitvoerder) - KAREL LALOO, 1952 (ontwerper?)".
H. Hartbeeld met de militaire, de burgerlijke slachtoffers en de civielarbeiders (W.O I - W.O. II) en de gedeporteerden (W.O. II). Bronzen H. Hartbeeld met kruis op de borst op vierkante hardstenen sokkel. Een levenloze soldaat leunt tegen Christus aan met geopende jas, het hoofd opzij gezakt, het geweer in de hand en schuin naar boven gericht. Op de sokkel in rode beschilderde letters: "DANKBARE HULDE DER GEMEENTE DEERLIJK AAN HAAR INWONERS GEVALLEN ALS SLACHTOFFERS VAN DE WERELDOORLOGEN 1914-1918 EN 1940-1945 INGEHULDIGD OP JULI 1952"-"OP 21 JUNI 1953 WERD DE GEMEENTE DEERLIJK PLECHTIG AAN HET HEILIG HART VAN JEZUS TOEGEWIJD", daaronder in vlakreliëf het wapenschild van Deerlijk.

Opzij van de sokkel staan er twee rechtstaande gedenktekens op een rechthoekige plint. Bovenop de rechtersteen staat een gebeeldhouwde marmeren duif met gespreide vleugels.
Op de linkse gedenksteen: "1914 + 1918", de namen alfabetisch gerangschikt van: "GESNEUVELDE SOLDATEN", "DOODGEFOLTERDE CIVIELARBEIDERS", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS".
Op de rechtse gedenksteen: "1940 + 1945", de namen alfabetisch gerangschikt van: "GESNEUVELDE SOLDATEN", "DOODGEFOLTERDE CIVIELARBEIDERS", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS".

JACOBS M., Zij die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 85.

Bron: De Gunsch A. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van  het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkplein

Kerkplein (Deerlijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.