erfgoedobject

Beeld van dichter René Declercq

bouwkundig element
ID
86354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86354

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeld van dichter René Declercq ontworpen en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Jozef Cantré. Expressionistisch beeld uit Noorse diabaas. Het grafmonument werd in 1936 ingehuldigd in het Nederlandse Maartensdijk. In 1982, vijftig jaar na de dood van de dichter, werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar zijn geboortedorp Deerlijk, waar het grafmonument bij de Sint-Columbakerk werd geplaatst.

René De Clercq wordt knielend afgebeeld en aanschouwt het onmetelijke heelal, de zon, de maan, de sterren en de weidse natuur. Hij drukt zijn dichtbundel de Noodhoorn tegen zijn hart. Hij klampt zich vast aan Moeder Aarde, zijn Vlaanderen, waaruit alle leven ontspringt.

Het grafmonument is een van de beste werken van de beeldhouwer Jozef Cantré.


Bron     : De Gunsch A. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van  het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beeld van dichter René Declercq [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86354 (Geraadpleegd op )