Boerenwoning bij Cichoreifabriek Radix

Beschrijving

Links, aansluitend bij woonhuis, de voormalige cichoreifabriek "Radix", als bedrijf opgericht in 1860, stilgevallen circa 1940.

Voorheen woonhuis van een gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen dienstgebouwen op gepikte plinten met een bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenkoer. Aan de straatkant, inrijpoort opgenomen in een dienstgebouw.

In het verlengde, woonhuis van het enkelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, pannen), uit tweede helft 19de eeuw. Geschilderd en gecementeerd parement op arduinen plint, gemarkeerd door geprofileerde puilijsten. Rechthoekige vensters en deur in gecementeerde omlijstingen met oren, neorocaille sleutel, doorlopende onderdorpels. Segmentboogpoort met fraaie maskerkop als sleutel, geeft toegang tot de cichoreifabriek.

Cichoreifabriek in verlengde van woonhuis, waarschijnlijk met oudere kern. Bakstenen gebouw van één bouwlaag en kleine zolderverdieping, vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen). Licht getoogde vensters met ijzeren roedeverdeling en kleine rechthoekige getraliede raampjes vlak onder de dakgoot, boven eerste drie traveeën. Gecementeerde en gepikte plint, rechte muurankers en muizentandfries waaronder tandlijst onder dakgoot. Aandak en vlechtingen in rechter zijgevel. Aansluitend, rechts, klein éénlaags bakstenen gebouwtje van drie traveeën (rechthoekige openingen onder houten latei) met bakstenen kapelletje in gevel, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Binnenconstructie: alhoewel in de loop der jaren sterk verbouwd (verstevigd onder meer met beton) voornamelijk houtconstructie; nog sporen van bakstenen troggewelven tussen houten balken (onder meer boven de poortruimte).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Het woonhuis en de fabriek gaan terug tot een hoeve met dorpsbrouwerij in bezit van de familie Berckmans, die in de jaren 1860 wijzigde van een brouwerij tot suikerijpaardenmolen, gekend onder de naam cichoreibranderij Berckmans. Het was pas onder eigenaar Georges Coignez dat in het interbellum de naam wijzigde tot Suikerijfabriek Radix.

Anno 2017 zijn de cichoreifabriek en de rechter poorttravee van het woonhuis niet langer bewaard.

• FRANCOIS J. 2017: De 'pritbranderij' te Moerbeke. Cichoreifabriek Radix 1860-1966, Gerardimontium 271, 11-16.