Hof de Rodelanden

Beschrijving

Hoeve "Hof de Rodelanden", recente naam die verwijst naar het rode grondwater rond de boerderij. De hoeve was tijdens het ancien régime afhankelijk van de heerlijkheid "te Gros".

Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling, heden gewijzigde configuratie. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1885 uitgebreid en evolueert van een hoeve met U-vormige opstelling naar een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. In 1930 wordt de hoeve opnieuw verbouwd. Vermoedelijk krijgt het woonhuis haar huidig uitzicht en worden twee kippenrennen opgetrokken. In 1935 wordt vermoedelijk een nieuwe schuur gebouwd met bijhorende kippenren. In het zuidoosten wordt een loods opgetrokken.

Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Semigesloten opstelling door latere uitbreidingen. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf.

Ten noorden boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Gewijzigde deuropening aan de straatgevel. Lagere L-vormige vleugel ten westen, deels geïntegreerd in het woonhuis en met deels vernieuwd parement en aangepaste muuropeningen. Ten zuiden recente kippenren, die vermoedelijk een oudere vervangt. Ten oosten heden sterk aangepaste stalvleugel met wagenhuis van circa 1935. Opvallende puntgevel met getrapte fries en centrale licht vooruitspringende travee met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1885/159, 1930/51, 1935/66, 1945/187.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 94.

Auteurs: De Gunsch, Ann