Woonhuis met cichorei-ast en magazijnen

Beschrijving

Site bestaande uit woning en bedrijfsgebouwen aan de straat afgezet door muur geritmeerd door pijlers. Voormalige vestigingsplaats van de graan- en oliewindmolen "Vereeckens Molen", die in 1875 afbrandt.
Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1919 de in 1869 opgerichte paardenpletmolen (of rosmolen) deels afgebroken en vervangen door een "suikerdrogerij" of cichorei-ast en magazijn. De cichorei-ast en het magazijn worden uitgebreid in 1928. Ook het woonhuis wordt aangepast. In 1942 wordt het woonhuis opnieuw verbouwd en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Ook het magazijn wordt uitgebreid.

Aan de straat gelegen dubbelhuis van circa 1942. Gele baksteenbouw onder pannen schilddak. Linker zijgevel gemarkeerd door doorgetrokken driezijdige erker met aanpalende luifel. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde latei. Typisch portaal met afgeronde hoeken.

Dieper in gelegen bedrijfsgebouw ('magazijn'), (nok evenwijdig met straat) van circa 1942, zie kadastrale gegevens. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel doorbroken door rechthoekige muuropeningen.
Ten oosten, voormalige vervallen ast.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1869/42, 1875/28, 1919/17, 1928/157, 1942/47.
  • MATTELAER P., De molens van Deerlijk, Deerlijk, 1993, p. 59-61.

Auteurs: De Gunsch, Ann