Historische hoeve Pladijshof

Beschrijving

Historische hoeve "Pladijshof" (recente naamgeving), zie naambord pijler. Ten westen van de hoeve loopt de Slijpbeek.
Hoeve afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (1849) als "ferme Verhamme" met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom erf.

Heden behouden U-vormige opstelling. Vrij gaaf bewaarde 19de-eeuwse hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekiezeld erf met centraal linde. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door witgeschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekplaat. Rechter pijler gemarkeerd door houten muurkapelletje met heiligenbeeld.

Ten zuiden van het erf boerenhuis van zeven traveeën. Pannen zadeldak centraal bekroond door houten klokje. Getoogde muuropeningen met houten T-ramen en luiken.

Ten oosten langgestrekte stalvleugel onder licht overstekend zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Dakvensters met puntgevel en laadluik. Aangepast interieur. Behouden bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken. In de linker zijpuntgevel (noorden) sporen van vlechtingen en verheven metselwerk. Lager aanpalende overdekte mestvaalt; zadeldak met schild links.

Ten westen dubbele dwarsschuur gedateerd "1881" en initialen "R.V.R." in rechter zijpuntgevel. Tussen de twee korfbogige poortopeningen aardappelkelder. Rechts voormalig wagenhuis, nu opslagplaats voor aardappelen. Ten noordwesten wagenhuis onder schilddak bekleed met Vlaamse pannen. Recent houten hek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.

Auteurs: De Gunsch, Ann