Kapel

Beschrijving

Historische hoeve "Hof 't Scouden" recente naam die verwijst naar een naastgelegen perceel van de hoeve en betekent zoutziederij. Site weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1849) als "Ferme Vercruysse" met vierkante omwalling en vermoedelijk poortgebouw.

Sterk verbouwde hoeve bestaande uit losse bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden, boerenhuis met voorgeplaatst volume uit de jaren 1940. Ten oosten dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. In zuidoosten en westen nieuwe stalvleugels en loodsen.

Erforpit gemarkeerd door kapel gedateerd "1916" in bekronend ijzeren kruis. Opgericht om de hoeve te vrijwaren van rampspoed. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak bekleed met groengeglazuurde pannen. Puntgevel doorbroken door spitsbogige muuropening onder druiplijstje en met ijzeren hek bekroond door pijlpunten.

Interieur met betegelde wanden en met Lourdesgrot en Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 72.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

De hoeve (Oudenaardse Heerweg nummer 145) was al sterk verbouwd bij inventarisatie en ondertussen werd ook de schuur met wagenhuis gesloopt. De hoeve bezit dus niet langer erfgoedwaarde. De kapel aan de erfoprit is wel bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2018, 2019, Oudenaardse Heerweg 145, Deerlijk [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 20 oktober 2021).