Jongensschool

Beschrijving

Voormalige jongensschool opschrift van portaal, nu deel van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. In 1878 wordt een gemeenteschool voor meisjes met bijhorende onderwijzerswoning gebouwd in het gehucht Sint-Lodewijk (Pladijshoek) in opdracht van de gemeente. Ten gevolge van de schoolstrijd staat de school van 1879 tot 1882 leeg. In 1882 wordt de school weer geopend maar heeft slechts drie leerlingen, namelijk deze van de onderwijzer zelf. In 1884 wordt de meisjesschool opgeheven en in 1885 worden de gebouwen verhuurd aan de aangenomen vrije jongensschool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de gebouwen beschadigd. In 1922-1923 worden de school hersteld en uitgebreid met twee nieuwe klassen, wc's en een geplaveide speelplaats naar ontwerp van architect Delarue (Anzegem).

In 1949 worden de oude klassen afgebroken en wordt een poortgebouw en een dwarse klassenvleugel van twee bouwlagen opgetrokken. De onderwijzerswoning wordt in 1958 afgebroken voor de aanleg van een parking. Poortgebouw met een fietsenstalling. Deels bepleisterd volume onder zadeldaken.

Rechts ervan, dieper in gelegen klassenvleugel van twee bouwlagen onder schilddak. Lijstgevel geritmeerd door typische grote vensteropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1879/16, 1936/73.
  • BYTTEBIER F. en VERHELST N., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1986-1987, p. 53.
  • DEFRAEYE H., 200 jaar onderwijs in Deerlijk, Deerlijk, 1990, p. 101-123.
  • DEFRAEYE H., De tijd van toen. Sint-Lodewijks gemeenteschool anno 1878, in Derlike, nr. 2, 1992, p. 46-49.

Auteurs: De Gunsch, Ann