Meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Beschrijving

Voormalige meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, heden deel van Vrije Basisschool Sint-Lodewijk.

Hoekhuis, in oorsprong herberg en beenhouwerij "Jan Breydel", gebouwd in 1892 zie kadastrale gegevens. Sedert 1910 omgevormd tot het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. In 1917 uitgebreid vermoedelijk met lager volume van drie traveeën. In 1931 is het gebouw eigendom van de Klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand (Kortrijk). Zij laten in het noordwesten een klassenvleugel oprichten. De vleugel wordt in 1938 uitgebreid. Klooster. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Getoogde vensters met bakstenen borstwering; vernieuwd schrijnwerk. Enkele gedichte muuropeningen. Lagere aanbouw rechts van 1917. Lijstgevel afgelijnd door bakstenen friesje. Opvallend schrijnwerk met spitsbogig loodwerk. Deur en venster onder doorgetrokken ijzeren I-balk.

Bakstenen klassenvleugel van 1931 van één bouwlaag onder pannen schilddak. Verticale gevelritmering door lisenen verbonden door muizentandfries. Typerende grote vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk met roedeverdeling; arduinen onderdorpels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1892/17, 1917/90, 1931/39, 1938/67.
  • BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1978-1979, p. 78.
  • DEFRAEYE H., 200 jaar onderwijs in Deerlijk, Deerlijk, 1990, p. 104-113.