Omwalde hoeve met losse bestanddelen Goed Ter Cruuse

Beschrijving

Historische hoeve "Goed Ter Cruuse", afhankelijk van de heerlijkheid van Hoenlede, die op haar beurt afhankelijk was van de heerlijkheid "te Frans" (zie Kortrijkse Heerweg). Als omwalde hoeve met losse bestanddelen afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849).

Aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Resten van omwalling in het oosten. Ten noorden boerenhuis met gereinigd parement. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Aanpalende lagere vleugel onder hoogopgaand pannen dak. Ten westen lage stalvleugel met wagenhuis en ten zuiden dwarsschuur.

• Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 79.
  • VERMEULEN M., De heerlijkheid Te Frans tijdens de Middeleeuwen, in Derlike, nr. 4, 1991, p. 99-107.

Auteurs: De Gunsch, Ann