Jezuïetenhof

Beschrijving

"Jezuïetenhof". Naam verwijst naar het feit dat de hoeve in 1747 eigendom was van de paters Jezuïeten te Kortrijk. Op de Atlas der Buurtwegen (1849) vermeld als "Ferme D'heygere Eugene" en afgebeeld met losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom erf. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1880 sterk verbouwd, onder meer de twee nutsgebouwen worden sterk uitgebreid. In 1895 wordt de westelijke vleugel verbouwd tot "suikerdrogerij" (cichorei-ast). In 1945 wordt de hoeve sterk verbouwd en breiden alle volumes uit zowel boerenhuis, schuur als cichorei-ast.

Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf met treurwilg. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler en recent ijzeren hek.

Ten noorden boerenhuis gedateerd 1870 in rechter zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde erfgevel. Rechthoekige muuropeningen onder latei; T-ramen. Voorliggend bakstenen stoepje en kasseien.

Aanpalende lagere stalvleugel met gecementeerd parement. Ten westen stalvleugel en drieledig wagenhuis met deels gedichte korfbogige openingen. Voorliggende gekasseide stoep. Stallingen met bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken.

Ten oosten stalvleugel en enkele recentere uitbreidingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1880/17, 1895/12, 1945/168.