Weverij Sitam

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Sitam

Beschrijving

Voormalige weverij "Sitam", volgens de kadastrale gegevens opgericht in 1915 en bestaande uit woonhuis (Sint-Rochusstraat nummer 50) en fabriek (oosten), heden afgebroken. Vermoedelijk in 1925 uitgebreid met huidige werkhuizen gelegen aan de Waregem- en de Hazewindstraat.

Aan de straat gelegen werkhuizen onder zaagtanddaken. Bakstenen gevels geritmeerd door pilasters met eenvoudig kapiteel van witte baksteen.

Bijhorende woning (Sint-Rochusstraat nummer 50) van circa 1915 zie kadastrale gegevens. Diephuis van twee bouwlagen onder afgewolfd pannen zadeldak. Gecementeerde en beschilderde gevels met sierankers. Getoogde benedenvensters en op de tweede bouwlaag tweelichten in gekoppelde rondboognis.
Rechthoekig portaaltje onder schilddakje met rondboogdeur. Rechts, muurtje met ijzeren poortje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1915/8, 1945/64.