Villa Decraene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Decraene

Beschrijving

"Villa Decraene", zie oude prentbriefkaart. Vrijstaand art-decogetint burgerhuis, volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1928. Uitgebreid door architectuurbureau Philippe De Hullu zie plint. Oorspronkelijk rechts open loggia bekroond door smeedijzeren balustrade, heden dicht gemetseld en verhoogd met één bouwlaag, zie prentbriefkaart.

Gediversifieerde baksteenbouw onder gemansardeerd pannen zadeldak; arduinen plint gesigneerd: "...DE BERGHE ARCHITECTE". Decoratief uitgewerkt parement door het contrasterend gebruik van bepleisterde en witgeschilderde tussenstijlen en kroonlijsten boven de muuropeningen; rode baksteen voor onder meer de schoorsteenschacht en strekse borstweringen.

Torenachtig hoekvolume onder pannen schilddak. Hoeken geaccentueerd door de postamenten met geometrisch uitgewerkte topstukken. Op de verdieping licht overkragende erker met drielichten en rustend op consoles uitlopend in de tussenstijlen van het benedenvenster. Oksel gemarkeerd door erkertje rustend op getrapte console. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oorspronkelijk model.

Aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje en haag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1928/86.