Winkel-woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkel

Beschrijving

Art-decogetint winkel-woonhuis van 1930 gebouwd in opdracht van Aloïs Deknudt, 'portrettenmaker' zie kadastrale gegevens. Volgens de literatuur voormalig vakbondshuis "'t Belfort" van de Belgische werkliedenpartij.

Kleurrijk parement door de combinatie van rode en oranje baksteen en de witgeschilderde accenten zoals onder meer de eenvoudige entablementen van de bovenvensters en de erker. Horizontale gevelbelijning door de houten kroonlijst op klossen, de puilijst en de arduinen plint en de boven de kroonlijst opengewerkte borstwering. Afgeschuinde deurtravee tussen postamenten en gemarkeerd door erker. Lagere deutravee rechts. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1930/29.
  • DEFRAEYE H., De familie Vercruysse de Solart en Deerlijk, in Derlike, nr. 1, 1992, p. 14.

Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

Volgens de inventaristekst van 2007 werd het winkel-woonhuis gebouwd in opdracht van Aloïs Deknudt. Dit zou echter niet correct zijn; vermoedelijk gebeurde er een verwarring met de ernaast gelegen villa van Aloïs Deknudt. Het winkel-woonhuis is immers tussen 1930 en 1931 gebouwd in opdracht van de socialistische coöperatie Algemeen Welzijn uit Waregem. Het College van Burgemeester en Schepenen verleende op 17 januari 1930 de toelating tot het bouwen van een "herberg, winkel en verdere gerieven". Met deze bouw kon de socialistische coöperatie zich in Deerlijk vestigen en werd tegemoet gekomen aan de behoefte van de vakbond aan een vergaderlokaal. De naam "'t Belfort" verwijst naar de kruidenierswinkel die in de jaren 1950 in het verkochte gebouw kwam. Deze naam was vroeger aangebracht op de gevelbekroning, waar het de letters 'Ons Huis' verving.

• Informatie verkregen van M. Vandenbroucke (12 maart 2021).