Herberg den Abeele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg den Abeele

Beschrijving

Voormalige herberg "den Abeele", ook genaamd " 't Verdomneske", opgetrokken volgens kadaster in 1896 voor Hendrik Loosveldt, brouwer uit Tielt, en uitgebaat tot 1935.

Eenlagige witgekalkte en verankerde baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); nieuwe dakvlakvensters. Overhoekse fries onder goot. Geschilderde natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk (T-ramen), voorzien van luiken met figuratieve klemmen. Haakse aanbouw aan zuidzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1897/15.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nr. 2-3-4, 1980, p. 61.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter