Hof ter Mote

Beschrijving

"Hof ter Mote", historische, oorspronkelijk omwalde hoeve gelegen op een terp ten zuiden van het aarden landwegje dat de Abeelstraat verbindt met de Geluwestraat, met lange erftoegang.

De oudste hoevegebouwen klimmen op tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis en stal reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Enkele bijgebouwen aan de zuidzijde van het erf zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken en vervangen door nieuwe bijgebouwen.

Gedeeltelijk verhard erf afgescheiden van de straat door open betonnen afsluiting, witgeschilderd langsheen de aarden landweg. Witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder zadeldak (nok evenwijdig met landweg; Vlaamse pannen); muurankers. Tegen oostgevel zijn drie steunberen aangebracht, onder meer op de hoeken. Kleine rechthoekige muuropeningen aan de zijde van de landweg, nieuwe grotere openingen aan de erfzijde. Het woonhuis is aan de westzijde deels op en tegen een half ondergrondse, begroeide bakstenen aardappelkelder gebouwd. Aan westzijde, klein laag bakstenen stalletje onder licht overkragend zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis; Vlaamse pannen) met aan zuidoostzijde lage aanbouw onder lessenaarsdak; getoogde staldeurtjes. Verankerde recentere bakstenen bijgebouwen: rechtover de erftoegang bakhuis annex zomerkeuken onder overkragend zadeldak (nok evenwijdig met woonhuis; Vlaamse pannen) en ten zuiden, grote stal (nok loodrecht op boerenhuis; golfplaten). Recente loodsen aan de oostzijde.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter