Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Voormalige pastorie, nu deel uitmakend van een gesloten hoeve met recente hoevegebouwen.

Links van de inrijpoort, dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eenvoudige baksteenbouw, zandstenen hoekblokken aan onderbouw van voor- en achtergevel. Rechthoekige muuropeningen, voorheen beluikte vensters met arduinen latei en lekdrempel; deur in vlakke omlijsting van arduin.

Gelijkaardig huis: Zijpstraat 3-5. In het verlengde van het drie traveeën brede gemeentehuis: een vijf traveeën breed bakstenen gebouw, geen gebruik van zandsteen. Rechthoekige deur met ijzeren bovenlicht.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle