• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot minimaal de tweede helft van de 18de eeuw, zie parallelle hoevegebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Verdwenen poel aan de noordzijde, nog aangeduid op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853).

Erf met losse verharding, afgescheiden van de straat door deels geajoureerde betonnen afsluiting. Betonnen hekpijlers waartussen ijzeren hek. Witgekalkt eenlagig woonhuis met gepekte plint onder overkragend zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen), afgewolfd aan noordzijde; muurankers. Dubbelhuis van vijf traveeën met getoogde muuropeningen waarin houtwerk met grote roedeverdeling; luiken. Deur met gedeeld bovenlicht. Aan zuidzijde, aangebouwd witgekalkt stalgebouw onder hogere nok (mechanische pannen); nieuwe rechthoekige muuropeningen in erfgevel. Aan noord- en zuidzijde, kleine witgekalkte aanbouwen onder lessenaarsdakje. Aan de straat gelegen parallelle bakstenen schuur-stalvleugel onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen), later uitgebreid aan erfzijde; oorspronkelijke poortopening aan de straat gedicht en vervangen door schuifpoort aan de zuidzijgevel; kleine stalvensters. Recente schuur en loodsen.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

De hekpijlers met hekken zijn verdwenen.