Burgerhuis uit het interbellum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumpand

Beschrijving

Interbellumpand opgetrokken volgens kadaster in 1924 in opdracht van François Verhelst uit Tielt, uitgebreid met aanbouw aan oostzijde door architect Valère Lievens (Tielt) in 1942, (later afgebroken). Breedhuis van drie bouwlagen onder schilddak (zwarte mechanische pannen). Parement van rode baksteen verlevendigd door gebruik van witte baksteen voor banden en strekken; hoge natuurstenen plint en dito doorlopende dorpels. Aflijnende geschilderde houten kroonlijst met tandlijst op gekoppelde consoles. Brede venster- en poorttravee gevat tussen licht vooruitspringende penanten. Driezijdige erker onder kroonlijst op voluutvormige natuurstenen console. Muuropeningen met afgeschuinde hoeken; bewaard houtwerk op begane grond (schuiframen). Poort onder ijzeren I-profiel met rozetmotief, deels beglaasd met fraai gestileerd hekwerk. Poortinkom met wanden voorzien van marmeren lambrisering en lijstwerk met uitgespaarde hoeken; aan noordwand drie treden als toegang tot de woonvertrekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1924/z.nr., 1942/14.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1942/45.