Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg "De Nieuwe Wandeling" (tot 1978), later zogenaamd "The Paddock" en "The Marshal", gebouwd volgens kadaster in 1885 in opdracht van Charles Algoet, herbergier uit Tielt. Ook gekend als "De Zwarte Gevel" omwille van de voorheen gedeeltelijk gepekte zijgevel, waarnaar de Zwartegevelstraat, een zijstraat van de Geluwestraat, genoemd is.

Eenlagige verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); gecementeerde plint. Gecementeerde zijgevel met muurankers; achtergevel voorzien van nieuw parement. Verdwenen opschrift met naam van de herberg boven centrale traveeën. Licht getoogde muuropeningen; nieuw houtwerk met grote roedeverdeling en nieuwe luiken. Deur met getoogd bovenlicht. Centrale deurtravee verplaatst naar uiterste rechtertravee, zie foto van 1980. Het bijgebouwtje langsheen de Geluwestraat dateert van 1901.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1885/11, 1901/91.
  • HOLLEVOET F. e.a. 2005: Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 246.
  • VERBRUGGE J. 1980: Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, De Roede van Tielt, 11.2-4, 63.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter