Beschrijving

Hoeve met losstaande, parallelle hoevegebouwen omheen deels verhard erf met voorliggend grasperk. Woonhuis met aangebouwde stal en losstaande schuur, opgetrokken volgens kadaster in 1892 als heropbouw en uitbreiding van oudere 18de-eeuwse losstaande hoevegebouwen weergegeven op een kaart van 1736, op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830).

Erftoegang via ijzeren hek tussen dito pijlers. Verankerde bakstenen bestanddelen onder overkragende zadeldaken (mechanische pannen) met geschilderde plint. Aan noordzijde, eenlagig woonhuis van zes traveeën (nok loodrecht op straat) uitgebreid aan noordzijde zie bouwsporen in oostelijke zijpuntgevel. Erfgevel voorzien van meerledige (onder meer overhoekse) baksteenfries. Getoogde muuropeningen onder strek met witgeschilderd voegwerk; oculus in oostzijpuntgevel. Witgeschilderd houtwerk (schuiframen) en luiken. Getoogde deuropening in bruinbakstenen omlijsting. Ten westen, aangebouwde bakstenen stal onder lagere nok; muurankers; tweedelige getoogde staldeurtjes o.m. onder klein laadluikje. Aan zuidzijde, evenwijdige, kleine losstaande dwarsschuur met nieuwe poortopening en schuifpoort.

Nieuwe bijgebouwen ten noorden en noordwesten van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1892/93.
  • Algemeen Rijksarchief, Archieven van de familie d’ Ursel, I, serie kaarten en plans, nr. 267 : Caerte Fyguratyf van het leen genaemt Thilt ten hove geseyt Gruithuysse, door Verhaeghe, 1736.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter