• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woonhuis gelegen op de hoek van een van de zijstraatjes, volgens kadaster gebouwd in 1871 voor Fredericus Boone, apotheker uit Tielt. In 1896 uitgebreid met bijgebouw aan westzijde door burgemeester Jan Boone. Decoratief gevelparement aangebracht in 1928, zie inscriptie boven inkom in zuidpuntgevel, uitgevoerd door "GR DEFAUW PLAFONNEURS THIELT" zie signering rechts in plint van oostgevel.

Eenlagige baksteenbouw onder pannen zadeldak met gecementeerde plint. Opmerkelijk rijke siercementering met neoclassicistische inslag, onder meer draperingen onder kroonlijst (oostgevel) en florale motieven op penanten en boven muuropeningen. Laatstgenoemde rechthoekig en gevat in vlakke omlijstingen; in centrale travee van zuidgevel gevat in rondboogomlijsting, eertijds wellicht voorzien van balkonvenster. Natuurstenen onderdorpels. Nieuw schrijnwerk (aluminium). Zuidpuntgevel als hoofdgevel opgevat met bekronende vazen op schouderstukken en top waarin gegraveerde "S" (esculaap ?). Inkom onder recht overkragend natuurstenen hoofdgestel op voluutvormige consoles. Deur met gedeeld bovenlicht; nieuwe toegang in zijgevel. Tegen de woning zijn recent nieuwe aanbouwen opgetrokken. Omlopend stoepje (betontegels) met aan oostzijde lage betonnen afsluiting.

Ten zuiden van nieuw gebouwde loods, groot graslandperceel afgescheiden door haag en geschilderde ijzeren hekkens.
Ten zuidwesten, half ondergrondse en begroeide bewaarkelder uitgewerkt in breuk- (buitenzijde) en baksteen; getoogde toegang waarvoor metalen hek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1871/4, 1896/26.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter