Villa in cottagestijl

Beschrijving

Dieper gelegen villa in late cottagestijl met grote omgevende tuin op opgehoogd terrein, gebouwd circa 1940-1941 voor Franz Van Maele, lid van de textielfabrikantenfamilie Van Maele (zie Bedevaartstraat nummers 21-23), naar ontwerp (1939) van de Gentse architect Charles Hoge. De familie heeft ook eerder reeds beroep gedaan op deze architect voor onder meer een villa in Knokke-Het Zoute en voor de villa van Oscar Van Maele aan de Felix D'hoopstraat (zie Felix D'Hoopstraat nummer 175).

Villa van twee bouwlagen getypeerd door bepleisterde en witgeschilderde gevelvelden, hoge bedaking (schilddak; daktegels) en levendige volumewerking, zie onder meer uitkragende brede bakstenen schoorsteenpartijen, tot boven de kroonlijst doorgetrokken erkeruitbouw voorzien van puntgevel en rondboogopeningen voor terrasuitbouw en portiek. Rechthoekige muuropeningen met betegelde onderdorpels. Verzorgd houtwerk met glas-in-loodinvulling. Recente kunststofinvulling voor rondboogopeningen aan de straatzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1941/16.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1939/51.