erfgoedobject

Hoeve Boschakkershof

bouwkundig element
ID
86561
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86561

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boschakkershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve "Bosch(h)akkershof" gelegen op een site die reeds weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met beboomd erf en losstaande volumes. Zogenaamd naar een stuk land gelegen in het zuidoostelijk gebied van Tielt, voor het eerst vermeld op een kaart van het M.C.I van 1876. Het woonhuis heeft vermoedelijk een oudere kern; de bijgebouwen aan de straatzijde zijn opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw zie dateringen in de zijpuntgevels. Heden in gebruik als houthandel, waarbij de stalvleugel aan de oostzijde omgevormd is tot kantoor.

Hoeve met losstaande, verankerde bakstenen gebouwen in U-vorm rondom grotendeels verhard erf, deels omhaagd en toegankelijk via ijzeren hek. Centraal, aan noordzijde van het erf op licht opgehoogd terrein met voorliggend grasperk en hoogstammige fruitboom, gerenoveerd boerenhuis met vermoedelijk oudere kern, zie volume reeds weergegeven op Ferrariskaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Eenlagig, deels gepleisterd volume van negen traveeën onder zadeldak met nieuwe pannen bedaking (nok evenwijdig met straat); nieuwe dakkapellen. Getoogde muuropeningen voorzien van nieuw houtwerk met grote roedeverdeling; luiken. In vierde en uiterst rechtse travee korfbogige deuropeningen in zwarte bakstenen omlijsting; nieuwe deuren. Aan oost- en westzijde van het erf, grote stal- en schuurvleugel onder zadeldak met dakoverstek (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen), respectievelijk gedateerd "1886" en "1887" in zijpuntgevels onder uilengat. Grote korfboogvormige poortopeningen. Nieuwe houten poorten, onder meer deels beglaasd in tot kantoor omgevormde stalvleugel; dwarsschuur met dubbele doorrit.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 410.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Boschakkershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86561 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.