Landhuis in Beaux-Artsstijl met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Landhuis in Beaux-Artsstijl met neoclassicistische inslag in grote omgevende tuin, gebouwd in 1928 voor Raphaël Van Overbergh, landbouwingenieur en boomkweker uit Elsene, naar ontwerp van architect Oscar Francotte (Brussel). In 1936 gebeurt een opsplitsing van het grote perceel, waarbij het westelijk deel aan de straatzijde verkaveld en bebouwd wordt. In 1977 krijgt de woning aan de zuidzijde een kleine uitbreiding.

Domein afgescheiden van de straat door ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Gekasseid toegangspad tussen grote grasperken doorbroken door geometrische omhaagde perkjes; hoge aanplantingen geconcentreerd aan zuidzijde.

Verhoogde begane grond met centrale bakstenen toegangstrap (acht treden) tussen lage bakstenen muurtjes met platte natuurstenen dekstenen, waarvan de bovenste met vaasbekroning. Terras aan weerszijden voorzien van sierlijke ijzeren leuning. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardebedaking. Kleine houten segmentbogige dakkapellen onder gebogen lijst met gestrekte uiteinden. Lijstgevel onder omlopende gekorniste houten kroonlijst. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door uitgewerkte hoekblokken. Centrale travee benadrukt door halfronde erkervormige uitbouw voorzien van sierlijke ijzeren balkonleuning; in tweede bouwlaag deurvenster tussen twee verticale blindnissen waarboven oeil-de-boeuf als dakvenster onder gebogen kroonlijstfronton. Gebruik van natuursteen voor lekdrempel van balkon, vlakke sluitstenen en onderdorpels. Segmentboogvormige (begane grond) en rechthoekige (verdieping) muuropeningen gevat in bakstenen omlijsting. Witgeschilderd houtwerk met kleine roedeverdeling. Spiegelvormige vleugeldeurinkom.

Het oorspronkelijk bouwplan toont een indeling met centrale, ellipsvormige inkomhal die uitgeeft op een salon links en een eetkamer rechts. Aan de westzijde ligt de traphal met een bordestrap; aan de zuidzijde een bureau en keuken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1928/71, 1936/25.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1928/14.