Openluchtkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openluchtkapel

Beschrijving

Openluchtkerkje of -kapel in klein parkje, recent aangelegd en opgericht grossomodo op de plaats van de neogotische kapel van 1864 geïntegreerd in het rusthuis-hospitaal dat Joannes Marcellinus Darras (Lauwe, 1799 - Tielt, 1855) sticht in 1838-1839. Dit complex wordt gesloopt in de jaren 1971-1972 (weeshuis) en de jaren 1990 (rusthuis-hospitaal) voor de bouw van respectievelijk de serviceflat "Residentie Ampe" in 1977 (nummer 19) en het nieuwe O.C.M.W.-complex in 1993-1994. Ontwerpster is Barbara Claerhout, dochter van de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937) die de bronzen ornamentiek uitvoert.  Afgescheiden door bakstenen muur langsheen de Schependomstraat. Massief betonnen meubilair van vier parallelle zitbanken en altaar.

• VERSCHUERE A., Deken Darras en zijn hospitaal, Tielt, 1938.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter