erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 8657   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8657

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Grote gesloten hoeve, belangrijk omwille van zijn volumespel. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt uit de eerste helft van de 19de eeuw, vergroot in de 20ste eeuw.

Ten zuidoosten, aan de straatkant, in het verlengde van de stalvleugel, overluifelde inrijpoort met voetgangersdeurtje in de afgesnuite hoek.

Ertegenover, omvangrijk recent boerenhuis van het dubbelhuistype met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen). Gebouw van baksteen op gecementeerde plint met verhoogde begane grond. Segmentboogvensters met hoekblokken en lekdrempels van arduin. Schouderboogdeur met kwartholle geprofileerde omlijsting van arduin, maskerkop als sleutel (hergebruikt materiaal). Rechts, overluifelde veldpoort; links, recente aanbouw.

Ten noordwesten imposante, recent uitgebreide langsschuur onder geknikt zadeldak met windwijzer. Aan de erfzijde segmentboogdeurtje met latei van arduin (hergebruikt materiaal). Ertegenover stal met gelijkaardige deur. Verder, rechthoekige muuropeningen met I-balken in de dienstgebouwen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8657 (Geraadpleegd op 18-02-2020)