erfgoedobject

Romp van Lonckes molen

bouwkundig element
ID
86573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86573

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.

Leerlooier Florentin Priem-Picavet krijgt op 11 maart 1848 toestemming van de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen om een stenen graan-, olie- en schorsmolen te bouwen aan het noordwestelijke uiteinde van de straat. De molen werkt tot 1930 met windkracht, erna met mechanische aandrijving waarbij het rad en de wieken worden verwijderd. In 1955 wordt de romp van de molen afgebroken tot de vloer van de steenzolder.

Enkele boerenarbeidershuisjes ten zuidoosten van de molen, opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw, worden in de loop der tijd bij het molenerf gevoegd. In 1928 laat de toenmalige molenaar Gustaaf Warnez deze deels herbouwen (nummers 77-79-81, thans gerenoveerd). Later wordt aan de oostzijde van de molen een groter woonhuis gebouwd, afgescheiden van de straat door haag. Recent zijn aanpassingen uitgevoerd ter integratie van de molenromp bij het woonhuis, met onder andere een nieuwe open aanbouw waarbij de grote rondboogopening in de molenromp op de begane grond opnieuw geopend is.

Roodbakstenen romp van stellingmolen met rondboogopeningen, waarvan enkele gedicht en enkele met vernieuwd schrijnwerk (vroeger een grote roedeverdeling). De inrichting met twee steenkoppels bleef niet bewaard.

  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt, 364-365.
  • OSTYN R. 1993: Historische stedenatlas van BelgiĆ«, Tielt, Brussel, 105-106.
  • VANDEPITTE P. 1975: Van Thielt tot Tielt, Tielt, nummer 66.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter, Vandeweghe, Evert
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Romp van Lonckes molen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86573 (Geraadpleegd op )