Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoevetje van het langgeveltype volgens kadaster opgetrokken in 1884 met losstaand bijgebouwtje aan de zuidzijde. Gelegen in de voormalige heerlijkheid "Gruuthuse", op kadaster "Gruythuis" genoemd, of "Tielt-ten-Hove", opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. In 1949 vergroting van het bijgebouwtje ten zuiden van het erf en bouw van een nieuwe stal aan de oostzijde ervan.

Hoeve afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting met haag en voorerf met grasperk. Eenlaags verankerd bakstenen volume onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd schrijnwerk. Nieuwe deur onder rechte latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1884/9, 1949/55.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter