Sint-Apolloniakapel

Beschrijving

Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het "Goed te Karels" (nummer 18). In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart (1770-1778).

Heden volledig gecementeerd en witgeschilderd bakstenen kapelletje onder zadeldak (nok loodrecht op straat; eternietleien). Nieuwe gootlijst, voorheen in hout met gekartelde bebording. Bekronend natuurstenen topkruisje ter vervanging van een ijzeren kruis. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel met segmentboogvormige open toegang tussen gecementeerde pilasters, heden niet meer zichtbaar door bepleistering. Mijtervormige blinde nis in achtergevel. Gepleisterde en witgeschilderde binnenafwerking onder rondbooggewelf. Vloer met rood-zwarte tegeltjes. Gemetst altaar met schelpnis waarin beeld van Heilige Apollonia, oorspronkelijk afgesloten door deels getralied houten deurtje, heden afgesloten door ijzeren traliewerk met offerblok, waarin verwerkte aanroeping: "H/ APOLONIA/ B V O". Voorliggend halfcirkelvormig bakstenen stoepje.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nummer 3.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nummer 149.