Gesloten hoeve met kapelletje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Nieuwenhove
Straat Overraadstraat
Locatie Overraadstraat zonder nummer, 21, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Geraardsbergen (actualisaties: 08-05-2007 - 31-05-2007).
  • Adrescontrole Geraardsbergen (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Geraardsbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve met kapelletje

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gesloten hoeve met vierkante gekasseide binnenplaats met tuin, uit het laatste kwart van de 18de eeuw of eerste kwart 19de eeuw.

Ten westen, boerenhuis van het dubbelhuistype, anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Erfgevel met rechthoekige vensters met natuurstenen bovendorpel en lekdrempels verbonden door cordons; mezzaninovensters met diefijzers. Rechthoekig deurtje in vlakke natuurstenen omlijsting, houten tussendorpel en bovenlicht met roedeverdeling. Kleine rechthoekige vensters met diefijzers in de achtergevel. Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen.Bakstenen dienstgebouwen, met diverse volumes onder zadeldaken (pannen).

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, op de hoek van de baan en de oprit. Rechthoekig plattegrond, onder zadeldak; voorgevel met rechthoekige deur waarboven blind rondboogveld, geflankeerd door vereenvoudigde Toscaanse pilasters. Recent Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbeeld.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwenhove

Nieuwenhove (Geraardsbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.