Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Beschrijving

Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat (zie Stationstraat nummer 71). Na de verkoop van alle gronden tussen de nieuwe werkplaats en het huis in de Stationstraat doet hij ook in 1936 deze woning met werkplaats van de hand en verhuist het jaar erna naar Sint-Amandsberg (Gent).

Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Geschilderde en deels gecementeerde bakstenen puntgevel met vlakke banden op getrapte consoles; schijnvoegwerk in zijgevel. Muurankers. Driezijdige erker in tweede bouwlaag met ruitornamenten in borstwering. Driehoekig daklicht in vlakke omlijsting. Bewaard schuifraam op begane grond. Licht verdiepte en getrapte inkom onder rechte luifel met rechthoekig bovenlicht. Deels beglaasde deur. Natuurstenen trap (twee treden).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1927/z.nr.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 3, artikel 3483.
  • VERBRUGGE J., Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), in De Roede van Tielt, jg. 21, nr. 2-3, 1990, p. 49, p. 94-96.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter