erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
866
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/866

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige hoeve, die in deze vorm reeds staat afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844), van eind 18de - begin 19de eeuw. De bakstenen gebouwen zijn gegroepeerd rondom een erf, door een lage muur en een houten hek van de straat afgesloten.

Woonhuis links van het erf; hoog gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen). Merkwaardige smeedijzeren muurankers, plat en met ingegrifte motieven. Laat-classicistische ordonnantie aan erfzijde, met rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met sponningbeloop, voorheen beluikt. De achtergevel is voorzien van kleine, rechthoekige vensters in een houten omlijsting met sponningbeloop en diefijzers.

Rechts van het erf, stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), sterk aangepast.

Dwarsschuur achteraan het erf onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Verschillende aanbouwsels tegen de achtergevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de voormalige U-vormige hoeve resteert vandaag enkel het boerenburgerhuis. De afsluitingsmuur en de overige hoevegebouwen (stal, schuur,...) werden gesloopt en vervangen door recente appartementsgebouwen.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Onderstraat 21-23, Hoeselt [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 20 oktober 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/866 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.