is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop
Deze vaststelling was geldig van tot
Gietijzeren wegkruis met gedenkplaat voor Felix D'hoop. Oorspronkelijk geplaatst in de omgeving van de ouderlijke hoeve van Felix D'hoop aan de Deinsesteenweg, verplaatst in 1999 naar de huidige locatie aan "Den Bek", het kruispunt met de Adolf Loosveldtstraat, Beneluxlaan en Europalaan, eertijds gekend als de "Kleine Hulst" waar middenin een plas of het "Roode Vijverken" gelegen is, dat verdwijnt bij de aanleg van de kasseiweg Tielt-Deinze in 1771-1772.
Felix D'hoop (Tielt, 1839 - Burundi, 1881) is één van de acht Tieltse pauselijke zouaven die tussen 1861 en 1870 strijden ter verdediging van de pauselijke staten tegen de eenmaking van Italië. Hij vertrekt samen met Adolf Loosveldt (Tielt) en Jules Van Oost (Aarsele) in 1879 naar Afrika als missionaris en lid van de privé-militie van de Witte Paters.
Opgesteld in rechthoekig bloemenperkje met natuurstenen dekplaten op bakstenen sokkel. Gietijzeren kruisbeeld met aan de voet natuurstenen gedenkplaat waaronder opschrift: "IN MEMORIAM DEN KRISTEN/ HELD EN RIDDER FELIX D'HOOP/ GEB. 1 MAART 1839 PAUSELYK ZOUAEV/ MENTANA 3-11-1867 FIDEI ET VIRTUTI/ GASTELFIDARDO (BENI MERENTE) PRO EGLESIA/ RIDDER GESLAGEN DOOR Z.H. MGR. LAVIGERIE/ 1STE MARTELAAR DER AFRIKAANSCHE BESCHAVING/ TE IRONDI (TAGANIKA MEER) MEI 1881/ EEN VRIENDENHAND SCHONK HEM DEZE GEDENKSTEEN/ P.D.S.".
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)