Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 20 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Na zijn faillissement wijkt Hoste in 1859 uit naar Brussel en wordt het pand verhuurd. In 1885 gebeurt de verkoop van het "schoon woonhuis van twee stagiën met afhangselen, groensel- en lusthof" aan Ivo Donego, schoenfabrikant in Tielt en Izegem. Zijn zoon Jules Donego, eveneens schoenfabrikant, laat het pand in 1902 opsplitsen. Een deel van de tuin die aan de toenmalige Fabrieksstraat paalt, heden  Europalaan, wordt verkaveld. In 1905 registreert het kadaster weer een tijdelijke vereniging met nummer 20, waarna opnieuw opsplitsing in 1914. In 1921 koopt Hendrik Ide, koopman, beide huizen. Heden twee afzonderlijke woonhuizen.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte pannen). Nieuwe gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatievoegen op begane grond, strekgewijs boven vensters; hoge natuurstenen plint. Natuurstenen, onder meer doorlopende onderdorpels. Doorlopende geprofileerde lekdrempel boven begane grond. Licht keperboogvormige muuropeningen, op begane grond voorzien van cartouchesluitsteen in stuc, gevat in doorlopende druiplijst met gebogen belijning, in tweede bouwlaag onder accoladeboogvormige geprofileerde deklijsten op consooltjes. Nieuw houtwerk (T-ramen). Eenvoudige aflijnende gevelbekroning. Deur met accoladeboogvormige tussendorpel en waaiervormige indeling van bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Rechthoekige keldervensters. Aan oostzijde, voormalig eenlagig koetshuis onder pannen mansardebedaking met oeil-de-boeuf, bepleisterd en van imitatiebanden voorzien; geprofileerde en geschilderde kroonlijst; segmentboogopening met later ingebrachte drieledige garagepoort, deels beglaasd met ijzeren hekjes.

Op uiterst linkse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat geplaatst in 1989 op initiatief van de heemkundige kring De Roede van Tielt ter ere van enkele voormalige bewoners, met name Julius Hoste, zoon van de bouwheer en stichter van "Het Laatste Nieuws", en Constant Vanden Berghe, stadssecretaris en stichter van het liberale weekblad "De Thieltenaer". Inscriptie: "HIER WOONDEN DE/ LIBERALE VOORMANNEN/ JULIUS HOSTE/ DAGBLADUITGEVER/ TIELT 1848 - BRUSSEL 1933/ EN CONSTANT/ VANDEN BERGHE/ VOLKSIJVERAAR/ AARSELE 1808 - ROESELARE 1895", met foto's van beide.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1847/54, 1902/42, 1905/27, 1914/35.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 213.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 102.