Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken volgens kadaster in 1920 voor Camiel Hoornaert, horlogemaker uit Tielt; wellicht bewaarde 19de-eeuwse kern.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Overkragende geprofileerde geschilderde houten kroonlijst op klossen. Bakstenen lijstgevel op nieuwe plint bekleed met natuurstenen platen. Doorlopende natuurstenen onderdorpel in tweede bouwlaag. Licht getoogde muuropeningen onder strek met bewaard houtwerk (T-ramen). Vierkante kelderroosters. Deels beglaasde deur met rechthoekig bovenlicht. Verankerde zijgevel met onder meer oculus.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1893/2, 1920/12.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter