Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Nieuwenhove
Straat Zijpstraat
Locatie Zijpstraat zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Geraardsbergen (actualisaties: 08-05-2007 - 31-05-2007).
  • Adrescontrole Geraardsbergen (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Geraardsbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk U-vormig hoevetje met verwaarloosde en verbouwde aanhorigheden rondom geasfalteerd binnenhof. Eenlaags dubbelhuis met vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), 1783 gedateerd op de sleutel van de deuromlijsting (erfgevel, zuidoosten). Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Erfgevel: rechthoekige beluikte vensters gevat in omlijsting van arduin. Steekboogdeurtje met omlijsting van arduin op neuten, gedateerde sleutel met hartmotief, vernieuwde houten tussendorpel. Noordwestelijke gevel: traditioneel rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met zware basissen, imposten en sluitsteen, kleine rechthoekige vensters. Ertegenover pittoreske schuur, uitgebreid en verbouwd tot stapelplaats, langs- en zijgevel met hergebruikt afbraakmateriaal.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwenhove

Nieuwenhove (Geraardsbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.